Buitenboordbeugel

Werking

De buitenbeugel (ook headgear genoemd) is een uitneembare beugel. Het is een metalen boog die aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak vast zit. De buitenbeugel wordt door een elastiek vanuit de nek naar achter getrokken (cervicale headgear). Soms wordt in plaats van een elastiek in de nek, een kapje op het hoofd gebruikt om de beugel naar achter en omhoog te trekken (high-pull headgear).

Cervical headgear

High-pull headgear

Procedure

Als de bovenkaak te ver voor de onderkaak staat, passen de kaken niet goed op elkaar. De orthodontist wil de groei van de bovenkaak remmen met behulp van de buitenbeugel. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen. De buitenbeugel wordt vaak in combinatie met andere orthodontische apparatuur gebruikt zoals vaste apparatuur (slotjes).

Er worden bandjes (ringetjes) om de grote kiezen in de bovenkaak geplaatst. Soms is het nodig om een paar dagen van te voren elastiekjes tussen de kiezen te plaatsen. De elastiekjes duwen de kiezen een beetje uit elkaar, waardoor ruimte voor de bandjes ontstaat.

Bandjes/ringetjes

Buisjes

Op de bandjes zitten buisjes waar de buitenbeugel in geschoven moet worden. Daarna wordt de vorm van de buitenbeugel aangepast, zodat deze goed in de buisjes past. Tijdens het plaatsen van de beugel dient de U-vormige lus naar beneden te wijzen.

Het elastiek van de buitenbeugel heeft een veiligheidsklip, die los springt als er te hard aan getrokken wordt. De patiënt kan de veiligheidsklip zelf weer vastzetten. In het begin en na een controleafspraak kan het gebeuren dat de kiezen een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. De beugel kan pijn doen aan de tong of de wang. De patiënt kan eventuele scherpe delen van de beugel bedekken met een bolletje witte was of kauwgum. De was of kauwgum moet voor het eten verwijderd worden. Het is normaal dat de kiezen een beetje los staan tijdens de hele behandeling. De buitenbeugel moet iedere 4-6 weken gecontroleerd worden. Het is belangrijk om de beugel bij iedere afspraak mee te nemen.

Dragen

De buitenbeugel moet 16 uur per dag gedragen worden. Het is de bedoeling dat de buitenbeugel altijd `s nachts gedragen wordt en steeds op dezelfde tijden overdag. Voor kinderen op de basisschool geldt, dat zij de buitenbeugel op school moeten dragen. De beugel hoeft dan ’s middags niet gedragen te worden. Voor kinderen op de middelbare school geldt, dat zij de buitenbeugel buiten schooltijd moeten dragen. Dit betekent dat zij de beugel direct na school in moeten doen. Het is erg belangrijk dat de patiënt de buitenbeugel 16 uur per dag draagt, omdat de behandeling anders langer duurt of zelfs mislukt. Bij sport of spel wordt aangeraden om de buitenbeugel uit te doen. Als de kaken goed staan, moeten meestal de tanden nog recht gezet worden. Dit gebeurt met andere orthodontische apparatuur zoals vaste apparatuur (slotjes).

Schone beugel

De buitenbeugel wordt voor iedere maaltijd uit gedaan. Na het eten moeten de tanden en ook de buitenbeugel schoongemaakt worden. Spoel de buitenbeugel eerst af onder de kraan en poets hem daarna schoon met een tandenborstel. Het is bedoeling dat de buitenbeugel, maar ook de bandjes en de buizen glimmen. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen!

Eten en drinken

Doe een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten.

Drinken van frisdrank met prik is voor de beugel zelf geen enkel probleem, maar voor je tanden (ook als je geen beugel hebt!) niet al te best. De zuren in frisdrank maar ook in vruchtensap, zijn niet goed voor het tandglazuur. Dit, in combinatie met het hoge suikergehalte, verhoogt de kans op schade aan je tanden en kiezen. Hoe langer en vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Frisdrank, maar ook vruchtensap, kan daarom het beste snel achter elkaar worden opgedronken om het aantal en de duur van zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden. 



Gebruik bij voorkeur een rietje.

Voorbeeld van schade veroorzaakt door teveel suikers en slechte mondhygiëne, klik HIER

Problemen

Het kan gebeuren dat de beugel kapot gaat of niet meer past. Het kan ook gebeuren dat een bandje om de kies los gaat zitten. Als dit gebeurt, bel dan naar de afdeling om een afspraak te maken

(tel: 026-321 31 18). Neem altijd de kapotte beugel of losse bandje mee en gooi deze niet weg. Als een bandje los zit, is het beter om de beugel even niet te dragen. Deze problemen kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.

Veel succes met je buitenbeugel !!